Skip to main content

Oblik by Dejan Stojanović
Prapostojbina oblika, sažetog u pesmama Dejana Stojanovića, ne počiva u osnovi istorijskog i mitskog predanja, iako se na njega posredno oslanja, ona je duboko porinuta u tamu praoblika i njegovih bezbroj alotropnih formi oslikanih u prirodnom ciklusu. Pesma je relacija između sopstvene oblikotvorne moći i naslućivanja obrisa i granica sveta—prostora i vremena, jedinstvenog i apsolutnog bića, početka i kraja sveta.

-Petar V. Arbutina


SAŽET I PROČIŠĆEN JEZIK

U knjizi "Oblik" objavljenoj kod podgoričkog "Gramatika" preovlađuju filozofske reminiscencije. Osnovni motiv prodenut kroz celu knjigu jeste oblik; od atoma do veličina. Mora se priznati da o ovako apstraktnom pojmu nije lako pevati. "Oblik što sija sam / Veliki Atom / Malo Sunce / Veliki i mali" ("Sreća atoma"). Afirmacija života i stvaralaštva jeste dominanta sveta. "Oblik sam koji oblike stvara / Stvarati znači živeti" ("Život oblika"). U pesmi "Sjaj" iskazana je pohvala obliku: "Kad biste shvatili moj sjaj / I vi biste zasijali". Tihim glasom pesnik opominje one koji su gluvi za sjaj: "Jedino ćutanjem govorim // Kada bih zaista progovorio / Utonuli biste u nemušto" ("Povratak iz sna"). Kretanje je: "Kroz svašta prosao / Nigde bio nisam // U najmanjem i najvećem spavam / Na istom mestu ostajem // Kud god krenem / Na sebe nailazim", iz istoimene pesme.

U pesmi "Klopka i izbavilac" ponovo će Stojanović dodirnuti poetsku simboliku i poetiku Aleka Vukadinovića.

Preko puta stoji mržnja, čak se i pesme sa tim naslovima u knjizi gledaju, Pesnik se, prirodno, opredeljuje za ljubav ali i razume onog koji mrzi: "Ništa ne nastaje / Ništa ne nestaje" ("Velika soba"). Dalek oblik je čujan. U knjizi "Oblik" Stojanović je iskazao visok stepen filozofskog poimanja stvari i pojava, apstraktnih pre svega, i pokazao se kao vrstan poetičar.

-Draginja Urošević

Borba, 2001.Table of contents

DOM OBLIKA Dom oblika, Protiv-oblik, Oblik i smeh, Oblik i toplota, Govor oblika, Otac i sin, Oblik i oblik, Oblik i istina 5

SREĆA ATOMA Oblik i društvo, Razgovor velikog i malog oblika, Sreća atoma, Nemoć oblika, Život oblika, Sjaj, Gluvilo, Podražavanje, Građani svetlog grada, Povratak iz sna, Ja i ja, Kretanje 17

ZVONA Zvono oblika, Tihi razgovor, Oko i uvo, Klopka i izbavilac, Čekanje 33

UTROBA KAMENA Utroba kamena, Dolina beskraja, Šuma i pustinja, Drvo oblika, Molitva, Ćutljivi oblik, Oblik veličine 41

ČUDA Tvoj život, Ljubav, Mržnja, Usta, Odsustvo, Avet i oblik 51

VELIKA SOBA Ćutanje, Velika soba, Dalek oblik, Put oblika, Oblik—putnik, Smrt oblika 59

Beleška o pesniku 68


By statement: Dejan Stojanović.
Source records: Library MARC record
Library MARC record

Language: Serbian
Dimensions: 21 cm.
Pagination: 66 p. ;
LCCN: 2001364940
LC: PG1419.29.T587 O25 2000
Subject: Poetry


Identifier OblikByDejanStojanovic
Mediatype image
Publicdate 2009-11-23 05:45:20
Addeddate 2009-11-23 05:45:03

Reviews

There are no reviews yet. Be the first one to write a review.
In Collection
Ourmedia
Uploaded by
Library Shelves
on 11/23/2009
Views
23
Favorites
1
PEOPLE ALSO FOUND
Ourmedia
by Zoran Tucic
4
0
0
Ourmedia
by Bane Jasovic
2
0
0
Ourmedia
21
0
0
Ourmedia
15
1
0
Ourmedia
67
1
0